MENGERIKAN INILAH Azab Bagi Orang Yang Menunda Mandi Junub??? [MOHON DI BAGIKAN AGAR BANYAK YANG TAHU]

Tags

orang menunda mandi junub tidak ada argumen. Umpamanya pasangan suami isteri yang telah menyelesaikan hajatnya. Mereka selekasnya tidur sekian saja.

Dalam kitab Shahih At Targhib wa At Tarhib, ada satu bab khas bertajuk " Ancaman Menunda Mandi (Junub) Tidak ada Argumen "

Di bawah bab itu tercantum dua buah hadis sahih yang mengandungi ancaman menunda mandi junub tanpa ada argumen. Apa ancaman? Orang yang menunda mandi junub akan tidak didekati oleh malaikat rahmat.

Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam bersabda :

ثَلَاثَةٌ لَا تَق'رَبُهُمُ ال'مَلَائِكَةُ ال'جُنُبُ وَالسَّك'رَانُ وَال'مُتَضَمِّخُ بِال'خَلُو'قِ

" Tiga orang yg tak didekati oleh malaikat (rahmat) : orang junub, orang mabuk dan orang yang berlumuran minyak wangi khaluq. " (HR. Al Bazzar ; sahih)

Diterangkan oleh Al Hafizh bahawa yang ditujukan dengan malaikat pada hadis ini yakni malaikat yang turun membawa rahmat dan lantaran, tidaklah malaikat hafazhah (yang mengawasi) kerana mereka senantiasa bersama manusia dalam keadaan apapun.

Jadi, untuk orang yang tunda mandi junub tidak ada argumen -misalnya kerana malas atau menyepelekan- jadi ia tidak didekati oleh malaikat rahmat. Lalu apakah seorang harus selekasnya mandi junub sekian ia selesai berkaitan? Rasulullah berikanlah contoh, selepas menunaikan hajat berbarengan isterinya kadang-kadang beliau selekasnya mandi junub terkadang tak selekasnya mandi junub. Waktu beliau tidak dapat segera mandi junub, jadi beliau berwudhu dulu sebelumnya tidur.


عَن' عَب'دِ اللَّهِ ب'نِ أَبِي قَي'سٍ قَالَ سَأَل'تُ عَائِشَةَ عَن' وِت'رِ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَي'هِ وَسَلَّمَ فَذَكَرَ ال'حَدِيثَ قُل'تُ كَي'فَ كَانَ يَص'نَعُ فِي ال'جَنَابَةِ أَكَانَ يَغ'تَسِلُ قَب'لَ أَن' يَنَامَ أَم' يَنَامُ قَب'لَ أَن' يَغ'تَسِلَ قَالَت' كُلُّ ذَلِكَ قَد' كَانَ يَف'عَلُ رُبَّمَا اغ'تَسَلَ فَنَامَ وَرُبَّمَا تَوَضَّأَ فَنَامَ قُل'تُ ال'حَم'دُ لِلَّهِ الَّذِي جَعَلَ فِي ال'أَم'رِ سَعَةً

Dari Abdullah bin Abi Qais ia berkata, " Saya bertanya pada Aisyah tentang witir Rasulullah Shallallahu 'alaihi wasallam. Lalu dia mengatakan satu hadits. Saya ajukan pertanyaan lagi, 'Bagaimana yang beliau lakukan waktu dalam kondisi junub, apakah beliau harus mandi sebelum tidur atau tidur tidak ada mandi? 'Aisyah menjawab, ' Sungguh semuanya telah dikerjakan beliau, terkadang beliau mandi lalu tidur, terkadang beliau berwudhu lalu tidur. 'Aku berkata, ' Semua puji untuk Allah yang bikin dalam perkara itu satu keleluasaan '. " (HR. Muslim)

Hadis lain dalam bab ancaman menunda mandi (junub) tidak ada argumen memperjelas bahawa yang terserang ancaman tidak didekati malaikat rahmat yakni tunda mandi junub tanpa ada berwudhu.

Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam bersabda :

ثَلاَثَةٌ لاَ تَق'رَبُهُمُ ال'مَلاَئِكَةُ جِيفَةُ ال'كَافِرِ وَال'مُتَضَمِّخُ بِال'خَلُوقِ وَال'جُنُبُ إِلاَّ أَن' يَتَوَضَّأَ

" Tiga orang yg tak didekati oleh malaikat : bangkai orang kafir, orang yang berlumuran wangi-wangian khaluq dan orang junub kecuali apabila ia berwudhu " (HR. Abu Daud ; sahih)

Mengenai yang ditujukan dengan minyak wangi khaluq yakni wangi-wangian dengan paduan za'faran dan lain, didominasi oleh warna merah dan kuning.

Wallahu a'lam bissawab.